Gør din hund tryg ved støvsugeren

Karen S. Ulrich

Mange hunde har et lidt belastet forhold til husets støvsuger, og nogle hunde er decideret bange for den. Nu har jeg selv hunde, der fælder en hel del (labradors), og det betyder, at vores støvsuger stort set aldrig er pakket væk. For at undgå at mine hunde skal opleve at være bekymrede på daglig basis, har jeg lært dem at være trygge ved støvsugeren. Vil du undgå, at din hund bliver bange for støvsugeren, eller vil du lære din hund at være mindre bekymret, så læs med her.

Er din hund rigtigt bange for støvsugeren, så kan du sagtens bruge de råd, jeg giver her, men det er ikke sikkert, det er nok. Frygt og angst er noget, vi skal tage alvorligt, også når det gælder vores hunde!

De fleste hunde falder i to kategorier, når de er bekymrede i forhold til støvsugning. Enten ”flygter” de, eller også ”angriber” de. Begge typer af adfærd kan være et udtryk for usikkerhed, så selvom det kan se sjovt ud med vores øjne, at hunden gør/laver skinangreb på støvsugeren, så er det ikke sikkert, at hunden synes, det er sjovt. Hunde kan dog godt synes, at det er sjovt at ”angribe” støvsugeren, og det kan være rigtigt svært at se forskel. Når din hund er ophidset, er det generelt svært at se, om den er ophidset og glad eller ophidset og utryg. Den adfærd, din hund udviser i begge tilfælde, kan ligne hinanden helt utroligt meget.  

Så uanset hvad grunden er til, at din hund ”angriber”, kan det derfor være en god ide at lære den at lade være. Den anden kategori dækker over de hunde, der lige så stille forsvinder, når støvsugeren bliver fundet frem eller som skynder sig væk, når du og støvsugeren kommer ind i det rum, hunden er i. Vi anser det måske ikke for et problem, men det er heller ikke os, der er bange.

Hunde der flygter

Lad os begynde med de hunde der skynder sig at fordufte, når støvsugeren kommer frem. Et af de tiltag, som helt generelt kan gavne din hund, også når vi ikke taler om støvsugning, er at give din hund følelsen af kontrol. Det handler om, at din hund kan gennemskue, hvad der skal ske, og har handlemuligheder. Det er også det, der er hovedessensen i at lære din hund at være tryg ved støvsugeren. I forhold til støvsugning handler det om at give din hund viden om, hvad der skal ske og give den mulighed for at handle derefter. Du kan gøre følgende:

  1. Fortæl din hund, at nu finder du støvsugeren frem. Sig f.eks.: ”Støvsuger”. Vent et øjeblik og tag så støvsugeren frem. Din hund vil efterhånden gennemskue, hvad der skal ske, og kan vælge at gå, før du finder støvsugeren frem. Valget er din hunds.
  2. Har du få kvadratmeter, så kan du evt. bede hunden om at flytte sig væk, før du finder støvsugeren frem, så du ikke trækker den frem i hovedet på din hund. Din hund skal vide, hvad der skal ske, så den har mulighed for at handle!
  3. Før du tænder støvsugeren, fortæller du igen din hund, hvad der skal ske. F.eks.: ”Tænder”. Vent et øjeblik og tænd så. Din hund lærer, hvad ordet betyder og kan vælge at flytte sig, før du tænder.
  4. Herfra gælder reglen, at du aldrig vender mundstykket i retning mod din hund! Har du brug for at støvsuge i retning af din hund, så stop og bed din hund om at flytte sig til et sted, hvor der er mere sikkert, før du støvsuger.

Hvis du altid fortæller, hvad du vil gøre, før du gør det, vil din hund begynde at stole på, at du altid passer på den og aldrig lader støvsugeren komme i nærheden af den. Du vil kunne se det ved, at din hund vil virke mere og mere afslappet og ubekymret, når du støvsuger.

Hunde der angriber

Har du en hund, der ”angriber” støvsugeren, er det som regel ikke nok at fortælle, hvad du gør. Husk, at din hund kan ”angribe”, både fordi den synes det er sjovt, eller fordi den er lidt utryg. Den motivation din hund har for at ”angribe”, og hvor intens din hund er i sin adfærd, har betydning for, hvor let det er at lære den at lade være.

Du kan prøve at bruge den strategi, jeg beskriver herunder, men da problemstillingen kan være mere kompleks, er det ikke sikkert, det er nok. Er din hund meget voldsom, så kan det være en fordel at få professionel hjælp, men du kan i første omgang prøve flg.:

  1. Find et sted der er langt væk fra der, hvor du vil begynde at støvsuge, og sørg for at din hund har en tryg hvileplads der. Dump et par godbidder til den der. Det kan være en fordel, at din hund i forvejen har lært at ligge i sin kurv eller lignende.
  2. Ligesom med de hunde der går deres vej, så fortæl din hund, at du vil finde støvsugeren frem, før du gør det.
  3. Lige så snart du har taget støvsuger frem, går du tilbage og giver din hund et par godbidder for at blive liggende. Du skal helst nå at give godbidderne, før din hund rejser sig.
  4. Tænd støvsugeren, og gå igen tilbage og giv nogle godbidder til din hund for at blive liggende.
  5. Støvsug lidt og gå igen tilbage og giv godbidder
  6. Du kan sikkert godt ane et mønster her. Du skal hele tiden nå at give din hund godbidder, før den når at rejse sig. Det kan nogle gange være en fordel at være to, så der er en, der fodre hunden for at ligge, mens den anden støvsuger.
  7. Rejser din hund sig fra sin hvileplads, er du gået for hurtigt frem. Stop støvsugningen og gå væk fra støvsugeren. Vent ca. 10 sekunder, og før så din hund tilbage til dens hvileplads og prøv igen.
  8. Er det for svært, dvs. din hund bliver ved med at rejse sig, så overvej om du kan gøre det lettere ved at støvsuge kortere tid og bruge flere godbidder, når du støvsuger, eller om det er så svært, at det vil være en fordel at få hjælp.

Har din hund meget svært ved det, så kan du evt. støvsuge, mens din hund søger efter godbidder i haven, ligger i et værelse med en tyggeting eller er ude og gå tur med en anden. Det lærer ikke din hund at være ok med, at du støvsuger, men det forhindrer den i at øve sig i uønsket adfærd. I øvrigt gælder der samme regel som med hunde, der flytter sig væk fra støvsugeren. Flyt din hund, hvis du har behov for at vende støvsugerens mundstykke mod hunden.

God fornøjelse med træningen!

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *