Better safe than sorry – om kattens årlige sundhedscheck

I starten af juli var Rylle og Elvis til deres årlige sundhedscheck. Altså sammen med mig, og i år havde jeg heldigvis også min kæreste til hjælp, nu hvor han endelig er blevet lukket ud af England efter 1½ års Corona-nedlukning (se også min blog om hvor godt katten husker, om hvordan mine katte modtog kæresten efter 1½ års fravær). ’Heldigvis’, da det årlige sundhedscheck altid er lidt af en stressfaktor for både kattene og mig. For mig, fordi jeg skal have transporteret to katte i deres transportkasser fra Vangede ned til dyrlægen på Strandvejen og tilbage igen med taxa (jeg har ikke bil). Og kattene, fordi de bare ikke synes det er megasjovt, hverken at blive transporteret eller være hos dyrlægen. Og så er det rart at være to til at slæbe og berolige og lytte til, hvad dyrlægen har at sige.

Selvom vi ofte laver ’transportkassetræning’ synes Rylle (og Elvis) stadig ikke, det er fedt at komme til dyrlægen til det årlige sundhedscheck.

Netop fordi det kan være noget af en besværlig og stressende udflugt at tage katte til dyrlægen, er der mange, der springer det årlige sundhedscheck af deres katte over og så kun tager kattene til dyrlægen, når de er syge. Men det er en dårlig ide, for det første, fordi mange sygdomme kan opdages tidligt, eller direkte forebygges med det årlige check, hvilket kan spare både penge, tid og yderligere udflugter til dyrlægen.

Og for det andet, fordi katte kan gå rundt meget længe med sygdomme, vi ikke opdager, fordi katte bare er så gode til at skjule, når de har det dårligt. Og det er jo supersynd for katten, hvis den går rundt og har det dårligt eller har ondt længe. Denne blog er derfor ment som en opfordring til at komme afsted til det årlige sundhedscheck, hvor besværligt det end er. Og jeg vil også fortælle lidt om, hvordan jeg selv et par gange netop har fået et ’wakeup-call’ mht. mine kattes skavanker ved det årlige check.

Hvad sker der til det årlige sundhedscheck?

Ved det årlige sundhedscheck vil dyrlægen for det første vaccinere katten mod kattesyge og andre sygdomme. Og for det andet, undersøger dyrlægen katten omhyggeligt fra snude til halespids. Der bliver lyttet på hjerte og lunger, kigget på øjne, i ører og i mund, og der kommer også et lille kig ’bagi’ for at se om alt ser rent og pænt ud. Desuden bliver katten følt godt igennem for at opdage eventuelle ømheder, der f.eks. kan indikere gigt hos vores ældre katte. Desuden kan man få lov at spørge dyrlægen om eventuelle adfærdsændringer, man har observeret hos katten, og andre bekymringer, man måtte have mht. kattens helbred. Det sidste bruger jeg rigtigt meget, da jeg er en rigtig katte-pylre-mor!

Da Elvis havde dårlige tænder

Jeg tager som sagt kattene til det årlige check hvert år, hvor besværligt det end er. Og det var et held for Elvis i sommeren 2020. Han havde tidligere fået opereret tænder ud pga. tandresorptioner (som jeg har skrevet mere om her), men på netop det tidspunkt mistænkte jeg egentlig ikke, at noget var galt. Jo da – Elvis virkede mere rolig, sov lidt mere og var ofte lidt ’gemt væk’ fra Rylle og mig. Men jeg tænkte, det var, fordi at jeg nu var hjemme hele tiden (det var midt i den første store Corona-nedlukning), og at Elvis hyggede sig med at have adgang til mig hele tiden og kunne slappe mere af mht. at være på og sammen med mig, når jeg var hjemme (han er en rigtig lille hygge-gris der elsker selskab).

Han kastede også lidt mere op end normalt, men det bed jeg ikke så meget mærke i, da mange katte har perioder med opkast. Men ved det årlige check konstaterede dyrlægen at 4 (FIRE!) tænder var angrebet af resorptioner!! Stakkels lille Elvis – han må have haft SÅ ondt! Og jeg misforstod tegnene og troede at de skyldtes noget helt andet! Hvis jeg nu ikke var taget til det årlige check, kunne han have gået endnu længere med (sikkert voldsom!) tandpine! Så her viste det årlige check sig bare super værdifuldt,specielt for Elvis!

Elvis har desværre rigtig dårlige tænder.

Rylles “gigt”

I 2021 fik jeg et lignende ’wakeup call’ til det årlige check, denne gang med Rylle. Hun har i flere år været lidt stivbenet og lidt rundrygget, noget jeg jævnligt har talt med dyrlægen om. Vi har hidtil været enige om, at det må være hendes gigt (som hun også lider af – hun er jo en ældre dame efterhånden), der var synderen. Men i foråret 2021 syntes jeg, hun blev mere og mere skrutrygget, når hun gik rundt, og jeg tog derfor en video af hende inden det årlige check.

Da dyrlægen så videoen bookede hun med det samme Rylle ind til en røntgenundersøgelse, da hun sagde at den form for skrutryggethed kunne skyldes indre problemer. Og ganske rigtigt – det viste sig at lille Rylle havde nyresten! Hun blev sat på både smertestillende og en special diæt, der skulle opløse stenene over tid, hvilket også til dels er sket. Men hvis jeg nu ikke havde været til det årlige check, og egentlig bare gået rundt og ment, at det nok stadig var Rylles gigt, der plagede hende, så ville Rylle for det første have gået rundt endnu længere og have haft godt ondt i nyrerne. Og for det andet, ville stenene måske have vokset og kunne have sat sig fast i hendes urinleder, hvilket kunne have været fatalt. Rylle passerede faktisk nyresten ved juletid 2021, og selvom man kunne se, at det var ubehageligt for hende, kom de igennem uden at sætte sig fast, sikkert fordi de var skrumpet en del i løbet af efteråret pga. det foder, Rylle fik.

Rylle begyndte at være mere og mere ’skrutrygget’ i foråret 2021.

Better safe than sorry!

Mine historier viser, at selv når man er så pylret, som jeg er med mine katte, så kan man overse tegn på sygdom eller smerter hos kattene. Her har de årlige sundhedscheck hjulpet mig til at få fanget skavanker nogenlunde tidligt, selvom jeg stadig har dårlig samvittighed over at kattene har gået med uopdagede smerter et stykke tid, specielt Elvis med hans grimme tandpine!

Men jeg trøster med at de ville have gået endnu længere med grimme smerter, hvis jeg ikke havde taget afsted til det årlige check, hvor besværligt og stressende det end er. Jeg har sparet mine katte for endnu flere smerter, og måske mig selv for endnu større dyrlægeregninger, hvis f.eks. Rylles urinledere havde blokeret under passage af uopdagede nyresten! Derfor kan jeg kun sige ’better safe than sorry’ og opfordre til, at man tager kattene afsted til det årlige check. Så kan man jo altid skænke sig et godt glas vin, når man er vel hjemme igen, for at dulme de flossede nerver oven på strabadserne ? Det gør jeg i hvert fald!

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *