Sover din kat igennem?

Skriv en kommentar til Sover din kat igennem?

Du kender det måske? Klokken er 5 om morgenen og du skal helst nå mindst en times søvn mere inden dagen skydes i gang. Men din kat mener at NU er det morgen, og NU står vi op! Og vil ikke give dig fred.

Metoderne til at få gang i dagen, og dig, kan spænde fra at katten ’bare’ miaver vedholdende, hen over at katten vader rundt på dynen og naturligvis lige får trådt på dine allermest ømme punkter, til at katten direkte angriber alt der stikker ud fra under dynen, fingre, arme, ben og tæer, og i værste fald dit ansigt. 

Du har prøvet både at ignorere katten, tage den op til dig i sengen til en kæletur, lukke den ud, give den mad, og hvad man ellers kan finde på. Men intet virker og du er efterhånden ret frustreret og irriteret på katten af bar søvnmangel. Men problemet kan faktisk løses!

Herunder vil jeg først gennemgå hvorfor katte ofte er natte-aktive, og dernæst vil jeg give råd til hvordan du kan lære din kat at sove igennem om natten.

Kat ligger i sengen og sover

Katten er et natdyr

Fra naturens side er katten et natdyr, dvs. mest aktiv om natten, i skumringen og i det tidlige morgengry. Dette skyldes at kattens naturlige byttedyr, f.eks. mus og rotter, er natdyr. Katte er derfor specielt udviklet til at kunne jage om natten. F.eks. kan kattens øjne opfange selv det mindste lys i mørke, hvilke har givet anledning til at vi siger at ’katte kan se i mørket’. Katten har også en super sensitiv høresans og kan høre selv den mindste puslen i græsset fra en mus. Begge ting noget der gør katten til en top-tunet natte-jæger.

Derfor er det egentlig ikke underligt at mange katte enten er aktive det meste af natten eller vågner op før deres mennesker og mener at nu skal der altså ske noget.

Selv mætte katte kan være nataktive

Man kan så undre sig over hvorfor en kat, der får nok mad af sine ejere, stadig mener det er nødvendigt at være aktiv hele natten, eller i hvert fald (alt for) tidligt om morgenen – Og samtidig mener at hele resten af husstanden skal deltage. Men for det første ligger den naturlige tendens til at være nataktiv stadig rigtigt dybt i langt de fleste katte. For det andet har mange af de katte der bliver ved med at vække deres ejere, fundet ud af at det kan betale sig! Dvs. ejerne er desværre kommet til at belønne kattenes natte-aktivitet uden at vide det.

Kat ligger vågen i sengen om natten

Hvorfor bliver katten ved med at vække sin ejer?

Idet katten er et natdyr er det helt naturligt, at den allerede som killing og ung kat begynder at være meget aktiv om natten og tidligt om morgenen. Her kan ejeren komme til at belønne aktiviteten uden at ville det, så katten fortsætter med at være natte-aktiv når den er blevet voksen. Hvis ejeren f.eks. er stået op og har lukket den unge kat ud, eller har fyldt lidt ekstra mad i madskålen ’for at få fred’, så har katten jo lært, at det i den grad kan betale sig at hoppe rundt på dynen og miave klokken 5 om morgenen! Og vil gøre det igen den næste morgen, og den næste… Så længe ejeren bliver ved med at fodre, lukke katten ud, tale til den, kæle med den osv. Selv om alle disse ting faktisk havde til hensigt at katten skulle være stille!

Så hvis man gerne vil ændre kattens natte-aktivitet, så skal man være super forsigtig med hvordan man reagerer når katten begynder med sin ’vækkeurs-adfærd’. Den gode nyhed er at adfærden kan ændres!

Ignorer adfærden – og hold ud!

Langt de fleste katte der vækker deres ejere i løbet af natten har oplevet, at adfærden er blevet belønnet. For at ændre mønstret skal belønningen fjernes, hvilket betyder at lige meget hvad katten finder på skal ejeren ignorere det. Her vil mange sige at ’det har vi prøvet, men min kat holdt ikke op – det blev endda værre ’. Men faktisk er det helt naturligt at kattens natte-aktivitet bliver endnu kraftigere hvis ejeren begynder at ignorere den!

Vi kender det selv, hvis f.eks. en elevator ikke starter når vi trykker på knappen, så vil langt de fleste af os trykke et par gange mere, og hårdere, inden vi giver op og tager trappen. Det er det samme med katten. Det har jo virket at få ejeren til at stå op, så når der pludselig igen ting sker, så vil katten prøve med mere energi at få ejeren op! Så faktisk er det, at adfærden i et stykke tid bliver kraftigere et godt tegn! Det viser at katten har opdaget, at dens aktivitet ikke længere bliver belønnet. Hvis man holder ud og bliver ved at ignorere katten, så vil adfærden aftage. Men det er vigtigt at holde ud! Brug evt. ørepropper et stykke tid, pak dig godt ind i dynen hvis din kat også angriber dig, eller luk katten ude af soveværelset i en periode. Hvis man konsistent ignorerer katten, så er min erfaring at det maksimalt tager 2 uger for katten at holde op med sit natte-roderi. Tit vil katten også selv begynde at sove mere om natten.

Aktiver katten om dagen

Ud over at ignorere katten om natten, så er det samtidigt vigtigt at sørge for at den er godt aktiveret om dagen, så der er større sandsynlighed for, at den er træt om natten. Derfor skal man sørge for at tilbyde katten leg hver dag, f.eks. med fiskestangs-legetøj. Katte vil helst lege i korte intervaller, så 1-2 minutter et par gange om dagen, og specielt om aftenen, er tit nok. Hvis katten har adgang ud, skal den naturligvis have lov at komme ud et par gange om dagen. Inde-katte kan stadig have glæde af at snuse til alt det spændende udenfor gennem et vindue eller på en altan sikret med net, så katten ikke falder ud/ned. Både inde- og ude-katte kan have glæde af foderaktivering, dvs. at få deres mad i foderaktiverings ting.

Aktivering af kat med en paprulle

Sov godt

Jeg håber rådene givet her kan hjælpe dig, og din kat, med at få en god nattesøvn. Sov godt 😊


Også mætte katte jager!

Skriv en kommentar til Også mætte katte jager!

Selvom sneen lige nu fyger uden for mit vindue, selv her i April, nærmer foråret sig med raske skridt. Dette betyder at mange ude-katte vil begynde at være mere aktive udendørs, i stedet for at ligge og snue i en varm stol foran et varmeapparat. Det betyder så også at kattenes jagt-aktiviteter stiger. Dette opdager ejerne ved at kattene begynder at bringe små forårsgaver hjem i form af mus, og måske endda småfugle, i mere eller mindre levende stand. Det er vi ikke alle lige vilde med, og mange katteejere så gerne at deres katte jagede mindre, samtidig med at de ikke har lyst til at forhindre deres kat i at komme ud – Det kan være svært at forstå, at en kat med en fyldt madskål hjemme, stadig går på jagt og kommer hjem med byttedyr. 

Her vil jeg for det første fortælle lidt om hvorfor selv den mætte kat jager, og dernæst gennemgå forskellige ting man kan gøre, for at prøve at reducere kattens jagt-adfærd, uden samtidig at reducere dens ude-tid.

Katten – Det ultimative rovdyr

Alle kattedyr, inklusive den domesticerede kat (dvs. vores kat hjemme i sofaen), er obligatoriske kødædere. Dette betyder at deres diæt skal bestå overvejende af kød, for at de kan få alle de korrekte næringsstoffer og proteiner de har brug for, for at forblive sunde og raske. Et kattedyr der lever alene på en plantebaseret diæt, vil blive sygt og i sidste ende dø, medmindre man sørger for at tilsætte en række aminosyrer og vitaminer. 

Dermed er alle kattedyrs overlevelse baseret på deres evner til at jage, idet de ikke kan ’substituere’ med planter, hvis det en dag ikke lykkes dem at fange bytte. Evolutionen har derfor gjort kattedyr til dybt specialiserede jægere; deres krop og sanser er fintunet til at jage og nedlægge bytte. Dette gælder også for den domesticerede kat; selvom mange katte i dag får mad af deres ejere, så er der også stadig mange katte der lever vildt og derfor har brug for at være gode jægere. Derfor holder evolutionen ’liv i’ de toptunede jagtegenskaber, også hos den domesticerede kat.

Hvorfor jager en mæt kat?

Men selvom katten fra naturens side er den ultimative jæger, kan det virke underligt at ejede katte med en fuld madskål hjemme, stadig jager og kommer hjem med bytte. For at forstå det, skal vi igen kigge på den evolutionære udvikling af katten. De byttedyr en kat nedlægger er normalt en del mindre end katten selv (f.eks. mus). Det betyder at for at overleve og være mætte, har katte gennem tiderne skulle nedlægge og spise mange byttedyr i løbet af en dag. Og det er jo ikke sikkert at enhver jagt er endt med at katten rent faktisk har nedlagt byttet. Dermed har katte udviklet sig til at være opportunistiske jægere; de vil gå på jagt nærmest hver gang chancen byder sig, også selvom de lige har spist. Derfor kan man også se huskatten forlade sin fyldte madskål og gå direkte ud og fange en mus!

Kan man reducere kattens lyst til at gå på jagt?

Som sådan kan katten fra naturens side nærmest ikke lade være med at jage, også selvom den har et varmt og trygt hjem og masser af mad. Nogle ejere vil dog gerne have at deres kat havde mindre lyst til at jage, måske specielt hvis jagten går ud over havens fugle. Samtidig vil man jo helst ikke forhindre katten i at have det frie udeliv. Der er dog ting man kan gøre, for at prøve at reducere kattens lyst til at gå på jagt.

  • Giv katten flere små måltider i løbet af dagen: En kat der lever vildt og er afhængig af jagt, vil typisk spise 7-20 små måltider i løbet af et døgn. Derfor kan man med fordel give sin kat flere små måltider hen over dagen, eller lade en madskål stående fremme med mad, hvis overvægt ikke er et problem for katten. Alternativt kan man bruge en foderautomat der kan indstilles til at udløse mad til katten flere gange om dagen.
  • Tal om foderets sammensætning med dyrlægen: Forskning har vist at hvis katte får et foder der er rigt på kød-protein, så kan dette reducere deres tendens til at jage. Derfor kan det være en ide at finde et foder der er rigt på kød-protein, eller supplere kattens nuværende foder med med f.eks. vådfoder rigt på kød. Husk dog altid at tale med kattens dyrlæge inden kattens foder ændres eller suppleres.
  • Leg med din kat: Det samme studie der har peget på at et foder rigt på kødprotein kan nedsætte kattens jagt-lyst, har også vist, at hvis ejerne leger dagligt med katten i 5-10 minutter, så kan den mængde byttedyr katten bringer hjem reduceres med op til 25%. Samtidig er det jo super-hyggeligt at lege med katten, så det er en ren win-win situation for både kat og ejer, at man begynder at lege mere med sin kat!

Vil katten helt holde op med at jage?

Jeg tror ikke at man helt kan forhindre en kat, der jævnligt bringer bytte hjem, i at jage. Man kan højst nedsætte frekvensen, og så glæde sig over at fuglene måske i højere grad tør komme i haven igen. Samtidig synes jeg også man skal være beæret over at katten, der faktisk er meget tæt på stadig at være et vildt dyr, trods alt har lyst til at bo sammen med os. Ved at bringe os ’gaver’ i form af bytte, viser den endda at vi er en del af dens familie.