Hvor godt husker din kat?

Skriv en kommentar til Hvor godt husker din kat?

For en uge siden kom min engelske kæreste over fra England for at være her i Danmark i oktober. I sig selv lyder det jo ikke så unormalt – hvis man bor i to forskellige lande, tager man jo en del frem og tilbage for at være sammen. Det lidt specielle i situationen var, at det var første gang i 1½ år, at vi så hinanden live og ikke kun på Skype, da corona har gjort det rigtig svært at ses. Så oven i den generelle store gensynsglæde fik vi lov at observere, hvor godt mine katte huskede ham, hvilket jeg syntes var superspændende!

Elvis og Rylle ligger og slapper af i solen.

Hvor godt mon de husker?

Det hører med til historien, at vi for det første har været kærester i 7 år, og at kattene har levet sammen med ham i England i 3½ af disse år, så de kender ham rigtig godt. For det andet er han et af de mennesker, som dyr flokkes om og bare godt kan lide. Da vi lærte hinanden at kende, accepterede selv Rylle, der normalt er meget forsigtig omkring mænd, hun ikke kender, ham overraskende hurtigt. Og han har altid været Elvis yndlingsmenneske – Elvis er generelt klistret til hans skød, så snart han sætter sig ned. Alligevel var det spændende, hvordan de to katte, og specielt Rylle, ville reagere på hans ankomst efter denne lange tid. Som sagt er Rylle ret mistænksom over for fremmede, og specielt omkring mænd hun ikke kender, på grund af nogle uheldige oplevelser, hun har haft som killing. Hvis jeg får besøg at mennesker, kattene ikke tidligere har mødt, plejer Rylle at gemme sig, og det kan tage timer, før hun kommer frem – specielt hvis det er mænd.

Derfor var det også ret fantastisk at se kattenes reaktion, da vi kom hjem fra lufthavnen! Begge katte var fremme og sige goddag, og der var ikke tegn på hverken angst eller overdreven gensynsglæde. I bund og grund reagerede begge katte, som de ville have gjort, hvis kæresten lige havde været en times tid nede og handle og ikke været væk i 1½ år. Elvis gik naturligvis i gang med at inspicere kuffert og tasker, mens Rylle roligt sad på en lille kasse, hun altid sidder på, når jeg kommer hjem – der får hun altid en godbid ved hjemkomst. Og kæresten fik lov at kæle hende med det samme, og generelt gik hun resten af aftenen rundt og opførte sig akkurat, som hun plejer, når vi begge er i lejligheden. Elvis plantede sig på kærestens skød det øjeblik, han satte sig ned! Det var bare superdejligt at se, men også meget spændende, idet det jo siger noget om, hvor længe katte husker.

Det er ikke første gang, jeg har oplevet, at mine to katte har kunnet huske mennesker, de har kendt godt hen over lange perioder. Før vi flyttede til England, blev de f.eks. passet jævnligt af en supersød og dedikeret kattepasser. Hun genoptog pasningen, da vi flyttede hjem til Danmark igen, og beretter, at det bestemt virkede som om, kattene huskede hende ret hurtigt. Specielt Rylle var igen spændende, idet hun netop er ret sart, når det kommer til nye mennesker – men hun var fremme og sige goddag ret hurtigt, da kattepasseren kom på besøg igen, og der har ikke været nogen som helst problemer med, at hun har virket bange. Og når vi havde besøg fra Danmark, i årene vi boede i England, virkede det også ofte som om, at kattene hurtigt genkendte gæsterne; Rylle var altid relativt hurtigt fremme og sige goddag, hvor hun omvendt ikke kunne drives frem, hvis vi havde besøg af nye engelske venner.

Elvis på kærestens skød.

Hvor godt husker katte?

Alle disse oplevelser, og specielt kattenes reaktion på kærestens ankomst i sidste uge, har fået mig til at tænke lidt mere over, hvor godt katte husker. I de mange kurser jeg har taget om katte, er jeg endnu ikke blevet præsenteret for materiale om kattes hukommelse. Og et hurtigt kig gennem mine mere seriøse kattebøger afslører heller ikke nogen information om kattes hukommelse eller kognition. Så jeg måtte på nettet og se, hvad jeg kunne grave frem.

Her fandt jeg en interessant oversigtsartikel fra 2015 over tidligere forskning i kattes kognition, hvor der også var et afsnit om kattes hukommelse. Her beskrives mange eksperimenter vedrørende kattes korttidshukommelse, dvs. den information dyr og mennesker kan bibeholde ’frisk’ i hjernen her og nu i forbindelse med opgaver. F.eks. at huske et telefonnummer man lige har slået op eller for kattens vedkommende, at huske hvor et stykke mad er landet under f.eks. en kommode, hvis de lige et øjeblik bliver afbrudt i at fiske efter det. Og selvom det virker som om, at Elvis kan huske meget længe, hvor et stykke mad er landet, så viser forskning, at kattes korttidshukommelse i gennemsnit er 30 sekunder, men at den også aftager hurtigt – allerede omkring 15-16 sekunder.

Men mht. kattens langtidshukommelse, dvs. hvor godt katten husker mennesker, ting og oplevelser over længere tid, skriver oversigtsartiklen ikke så meget. Den siger at: ”The long-term memory of cats seems to be highly developed”, men nævner så kun et enkelt forskningsprojekt, der viste, at katte huskede rigtig godt hen over 10-minutters perioder, som jo er en del kortere end de 1½ år, mine katte ikke har set min kæreste! Og siger så, at der er brug for mere forskning i kattes langtidshukommelse. Jeg har heller ikke været i stand til at finde flere direkte forskningsartikler, som specifikt omhandler kattes langtidshukommelse (men vil meget gerne høre om dem, hvis nogen, der læser dette, har kendskab til forskning inden for dette felt 😊).

Til gengæld fandt jeg en ret god diskussion fra 2017 af kattes og hundes hukommelse på PetMd’s hjemmeside, der generelt virker seriøs, hvor en del forskere og eksperter er blevet spurgt om deres syn på og erfaring med vores kæledyrs hukommelse. Igen nævnes det, at kattes (og hundes) langtidshukommelse ikke er noget, der er blevet forsket meget i, men eksperterne siger også (hvilket mange katte og hundeejere nok kan nikke genkendende til), at der er meget, som tyder på at både katte og hunde kan huske mennesker, ting, steder og oplevelser over lange perioder. De nævner specielt dårlige oplevelser, hvilket jeg kan nikke genkendende til; Jeg mener jo, som sagt herover, at grunden til, at min Rylle generelt er bange for mænd, hun ikke kender, er nogle dårlige oplevelser, hun har haft med mænd som killing.

Eksperterne, der er spurgt i PetMD-artiklen, siger også, at man mener, at noget, der kan påvirke, hvor godt katte og hunde husker ting over længere tid, er hvor stort indtryk, disse ting har gjort. Det kan jeg også nikke genkendende til: Rylle er bange for mænd i dag, fordi hun har haft nogle grimme oplevelser med mænd som killing (for 11 år siden!), og kattene genkendte min kæreste med det samme, da de altid har været meget glade for ham.

Min smukke Rylle husker rigtig godt – både gode og dårlige ting.

Endelig peger PetMd-artiklen på en anden interessant ting, nemlig at man mener, at katte ikke har den samme grad af hukommelsessvigt som hunde, når de bliver ældre. Det passer meget godt med min erfaring som adfærdskonsulent. Jeg har kun mødt en enkelt kat, hvor jeg var ret sikker på, at den var lidt senil, mens jeg har hørt om flere hunde, der virkede som om, de faldt lidt af på den mentalt med alderen.

Hvor godt husker din kat?

Kattens hukommelse er altså en ting, vi ikke ved meget om! Endnu en ting om vores skønne kæledyr der stadig er lidt mystisk. Så her er der masser af plads til ’hjemmeforskning’, hvor vi hver især må overveje, hvor godt vores katte husker, både på kort og langt sigt, ud fra vores egne observationer. Jeg mener, at alle de ting, jeg har fortalt om herover, viser, at Rylle og Elvis langtidshukommelse er overraskende god! Så hvad med din kat – hvor godt husker den? Send mig gerne historier, der viser, hvor godt din kat husker! Så kan vi måske sammen blive endnu klogere på vores skønne katte ❤


Kattetræningsskole 2 – Lær din kat gode køkkenmanerer

Skriv en kommentar til Kattetræningsskole 2 – Lær din kat gode køkkenmanerer

Min kat Elvis ELSKER mad – al slags mad! Både sin egen og min! Og han er totalt kold over, at jeg overvejende spiser vegansk. I mangel af bedre er han helt klar til at slikke på avocado, tomater, melon, diverse veganske ostealternativer og nærmest alt andet af min mad. Derfor kan det også være en smule besværligt at lave mad, idet Elvis helst vil sidde absolut midt i det hele – og prøvesmage det meste.

Den nemme løsning på dette problem ville naturligvis være blot at lukke ham ude af køkkenet, mens jeg laver mad. Men i bund og grund synes jeg jo, det er ret hyggeligt at gå og småsnakke med mine katte, mens jeg laver mad, og desuden går jeg jo også lidt ud og ind af køkkenet, så det kan være besværligt at holde døren lukket hele tiden. Jeg har derfor lært Elvis at sidde på en skammel ved siden af køkkenbordet, mens jeg laver mad, og der sidder han faktisk i dag nogenlunde stabilt, selvom der naturligvis godt kan ske ’uheld’, hvor han i et ubevogtet øjeblik ender på køkkenbordet. Herunder kan man se en typisk madlavningsseance hjemme hos mig:

Madlavning med kat på skammel

Jeg ved, at jeg bestemt ikke er den eneste katteejer, der har dette problem. Faktisk er et ret hyppigt spørgsmål, jeg får, hvordan man kan forhindre kattene i at gå på køkkenbordene. Her vil jeg derfor først skrive lidt om min egen generelle tilgang til ’katte på bordene’ og så beskrive, hvordan jeg har lært Elvis at sidde på sin skammel, mens jeg laver mad. Så kan det bruges til inspiration for andre, som også har lidt for ivrige ’køkkenskriver-katte’.

Katte på bordene?

Hjemme hos mig har mine katte lov til at være på køkkenbordet, så længe jeg ikke laver mad. Det tillader jeg, fordi jeg ved, at katte elsker at se ting ’lidt fra oven’ og elsker at udforske spændende dufte og ting – hvilket gør køkkenbordet helt perfekt: Der er nemlig næsten altid nye spændende dufte og står tit nye ting (dåser, poser med frugt, ris og pasta osv.), inden de bliver sat i skabe. Derudover er mine katte indekatte, og jeg har ikke verdens største lejlighed, så jeg synes også, det er synd at forhindre dem i at kunne bruge alle dimensioner i køkkenet. Og endelig ved jeg også, hvor svært det er HELT at forhindre katte i at hoppe op på borde, netop fordi de elsker at se ting lidt fra oven. Så selvom de har lært ikke at gøre det, når vi er hjemme, vil de med stor sandsynlighed gøre det, når vi ikke er hjemme.

Jeg tørrer så naturligvis ofte køkkenbordet af med vand og sæbe, og så har jeg som sagt den regel, at når der laves mad, så skal der ikke være katte på køkkenbordet.

Jeg har den samme tilgang til spisebordet: Når jeg ikke spiser, må der gerne være katte på bordet, men når jeg spiser, så skal begge kattene være på ’stationer’, hvor de skal blive under måltidet. Elvis sidder på en stol ved siden af mig, og Rylle på en katteseng der ligger på kanten af spisebordet. Der har de lært at blive, mens jeg spiser, og så fungerer det fint.

Hvordan lærer du din kat gode manerer ved bordet?

Det at lære sin kat gode manerer ved bordet (det kan være køkken-, spise- eller et hvilket som helst andet bord, man ikke vil have sin kat på i specifikke situationer) er ikke noget, der kommer fra den ene dag til den anden. Men med lidt tålmodighed og mange godbidder kan det læres og vil gøre hverdagen med kat en del nemmere.

Videoen herunder giver et overblik over, hvordan jeg har lært Elvis at være på sin skammel, når jeg laver mad (Jeg undskylder for at videoen er lidt mørk – jeg har endnu ikke fundet ud af, hvordan man laver fine videoer, når der er modlys 😊), og nedenfor vil jeg kort opsummere de trin, jeg har brugt.

Lær din kat gode manerer i køkkenet

Trin 1 – Bestem hvad din kat skal sidde på, mens du laver mad

Det første, du skal gøre, er at vælge, hvad din kat skal sidde på, mens du laver mad. Jeg bruger en træskammel fra Ikea, men det kan også være andre ting som f.eks. en stol eller en skridsikker kasse vendt på hovedet. Jeg anbefaler dog, at den ting, du vælger, er så høj, at katten kan overskue køkkenbordet derfra. Hvis ikke, vil den måske prøve at hoppe op for simpelthen at se, hvad der sker deroppe. Min skammel står nogenlunde tæt på køkkenbordet, hvilket naturligvis gør det nemmere for katten lige at hoppe over på køkkenbordet, så man kan også vælge at stille skamlen lidt længere væk. Men på den anden side skal det være så tæt på, at man nemt og ofte kan belønne, at katten bliver siddende der.

Trin 2 – Lær din kat at hoppe op på skamlen

Her kan du bruge en godbid til at guide din kat op på skamlen. Vis katten godbidden, og lad den følge godbidden hen mod skamlen. I starten behøver den ikke at komme helt derop, det er nok, at du belønner, at den måske snuser til skamlen eller stiller forpoterne derop. Efterhånden kan du så lokke katten helt op på skamlen og så give den masser af godbidder deroppe. Det er vigtigt, at du ikke løfter din kat eller på anden måde tvinger den derop. Det vil måske gøre, at katten ikke har lyst til at være netop der i fremtiden.

For at gentage øvelsen kan du smide en enkelt godbid ned på gulvet, så katten hopper efter den, og så igen lokke den op på skamlen med godbidder og sørge for, at den får masser af dem eller evt. en ekstra lækker en af slagsen oppe på skamlen. Det vigtigste er, at katten opdager, at det i den grad kan betale sig at hoppe op på skamlen, fordi der får den serveret masser af rare ting.

Efterhånden når katten opdager, at den får rare ting på skamlen, kan du lade være med at bruge godbid til at lokke den derop og bare bruge en finger, der peger op mod skamlen. Det kan så blive dit signal til at hoppe op på skamlen. Du kan evt. også sige ’op’, hver gang du peger, så bliver det også et signal til at opsøge skamlen.

Trin 3 – Lær din kat at ignorere rare ting på køkkenbordet

Når din kat konsistent opsøger skamlen, når du peger eller siger ’op’, er det tid til at lære den at blive på skamlen, selv når der sker spændende ting på køkkenbordet. Det gør du ved i starten at lægge en enkelt godbid på køkkenbordet og med det samme, katten så meget som kigger i den retning (og inden den når at springe over på køkkenbordet), siger du ’dygtig’ og skynder dig at give den en godbid på skamlen. Hvis katten når at springe over på køkkenbordet, dækker du hurtigt godbidden med hånden og guider katten ned på skamlen igen. Men prøv for det meste at nå at sige ’dygtig’ og give godbid på skamlen, inden katten hopper over.

Når katten har lært at ignorere en godbid på køkkenbordet, kan du begynde at skrue op for fristelserne og lægge flere og flere godbidder på køkkenbordet, mens du fortsat belønner, at katten bliver på sin skammel. Og derefter begynde at lægge andre spændende ting på køkkenbordet. Du skal være opmærksom på ikke at skrue op for fristelserne for hurtigt, men gøre det i små skridt, så det ikke bliver for svært for din kat at blive på sin skammel.

Trin 4 – Beløn din kat for at blive på sin skammel, når du laver mad

Nu er du efterhånden klar til at tage ’the show on the road’ og afprøve din skammeløvelse, når du laver mad. Hav en lille skål godbidder klar, mens du laver mad, og hvis katten kommer ud i køkkenet, så bed den om at hoppe op på sin skammel. Hvis den gør det så beløn STORT i starten og bliv ved at give små godbidder på skamlen, mens du laver maden. Efterhånden kan du også skrue ned for antallet af godbidder, du giver under madlavningen, men det er vigtigt fortsat at ’betale’ katten for den fine adfærd, den udviser ved at være på sin skammel.

Elvis og jeg ønsker dig hyggelig og fredelig madlavning i selskab med din kat 😊


Når katten spinder: Hygge eller kommando?

Skriv en kommentar til Når katten spinder: Hygge eller kommando?

Jeg har lige været væk hjemmefra i 4 dage, hvor mine katte er blevet passet af min super kattepasser. Det har dog nok været lidt kedeligt for dem, og jeg bilder mig ind, de har savnet mig (man kan jo altid håbe)! I hvert fald har de nu lagt sig tæt på mig her ved bordet, hvor jeg sidder og arbejder. Rylle i en seng på bordet og Elvis på en stol ved siden af (se billederne). Vi har hygget og kælet, og begge spandt en masse, inden de faldt til ro. Super hyggeligt og dejligt afstressende for mig efter 4 travle dage på farten, hvor jeg både har været på kursus og selv undervist.

For generelt ER det jo netop dejligt beroligende for os at sidde sammen med en kat, der spinder……eller er det ALTID det? Hvis du lige nu sidder og tænker, at din kats spinden nogle gange kan virke ret høj og stressende, særligt hvis den vil have dig til at servere mad, så er der faktisk noget om snakken! Forskning har nemlig vist, at katte rent faktisk kan variere intensiteten af deres spinden afhængigt af, om de vil hygge eller have dig til at udføre en kommando som f.eks. at udlevere mad. Her vil jeg fortælle lidt om, hvorfor katten spinder, hvordan katten spinder og i den forbindelse også om, hvordan og hvorfor kommandoudgaven af kattens spinden opstår.

Hvorfor spinder katten?

Langt de fleste af os kender kattens spinden som en hyggelig lyd, den laver, når den slapper af, bliver kælet, talt med – kort og godt en lyd der udtrykker, at den er ’glad og tryg’. Jeg skriver ’glad og tryg’ i citationstegn, fordi det jo er vores vurdering, at katten føler sig glad og tryg, når den spinder. Det er ikke noget, den direkte kan fortælle os, men indirekte får vi fornemmelsen af, at katten har det godt, når den spinder; den slapper af på vores skød, den halvsover, den misser med øjnene og ’smiler’ til os, og den stryger hoved og krop mod vores hænder, hvis vi et øjeblik holder op med at kæle den. Så det er nok et rigtig godt gæt, at katten føler sig glad og tryg, når den spinder under kæl og afslapning sammen med os. På videoen herunder har jeg optaget Elvis spinde, mens jeg kæler ham – og han lyder da bestemt som om, han hygger sig!

Elvis spinder, mens han bliver kælet.

Men man har også observeret, at katte spinder i mange andre sammenhænge. Killinger spinder, når de dier hos deres mor, og kattemoren spinder også, mens hun hygger om sine killinger, dier dem og vasker dem. Det antyder, at killinger og kattemor fortæller hinanden at, ’alt er trygt og godt’, og ’vi er her alle sammen’. Man kan derfor antage, at det er derfor, voksne katte spinder, når vi kæler dem. De har, mens de var helt små, forbundet lyden og følelsen af deres egen spinden med tryghed, mad og at blive vasket af deres mor, som det at blive kæle jo minder om. Det kan også forklare, hvorfor katte også spinder, når de ligger sammen med andre katte, de er gode venner med, eller når gode kattevenner vasker hinanden – det er en tryg og hyggelig situation, der minder om deres tid som killinger.

To katte der nusser.

Men katte kan også spinde, når de ikke hygger sig og har det godt. Man har nemlig observeret, at syge katte, og katte der har ondt, ligeledes kan finde på at spinde – endda katte der er ved at dø. Også gravide hunkatte kan finde på at spinde, mens de har veer. I dag ved man faktisk ikke med sikkerhed, hvorfor katte spinder i disse situationer, men man diskuterer, om det kan være fordi, katten forsøger at berolige sig selv, når den har ondt eller er syg. Eller om det er fordi, katten beder om hjælp. Endelig er der en teori, der fremlægger, at kattens spinden er helende for den og derfor hjælper den, hvis den er syg. Frekvensen af kattens spinden er mellem 25 og 150 Hz, og i dette interval finder man også frekvenser, der kan hjælpe med at hele f.eks. knoglebrud.

Spinden som en kommando

Katten spinder, når dens ind- og udåndingsluft sætter muskler i kattens strube i svingninger. Dvs. spinden sker normalt uden at inddrage kattens stemme og er alene lyden af muskler, der svinger ved en bestemt frekvens. Men forskning har vist at i visse tilfælde, når katten meget gerne vil opnå noget fra deres ejer, som ofte indbefatter mad, så kan katten lægge en høj stemmelyd ind over sin spinden1. Denne høje lyd minder om killingens skrig efter sin mor, hvis den er blevet efterladt. Lyden minder også om babygråd, og derfor kan vi mennesker have svært ved at ignorere denne type spinden, hvilket jo netop er kattens hensigt, hvis den er sulten. Man kan gætte på, at denne lidt specielle type spinden netop er udviklet hos den domesticerede kat for at kunne ’manipulere’ mennesker til at servere mad og måske også til at tage sig af katten, når den har det dårligt.

Lyt efter

Det er dog ikke alle katte, der laver kommandoudgaven af deres spinden. Man ser det nemlig oftest hos ’ene-katte’, der bor sammen med et enkelt menneske. Men prøv alligevel at lytte efter, næste gang din kat beder om mad, og overvej om den spinden, din kat bruger i den situation, er lidt mere skinger og irriterende, end når I sidder og hygger jer i sofaen. Igen kan vi bare måbe over alle de måder, katten, der jo påstås at være sin egen, har fundet ud af at kommunikere til os mennesker!

1. http://www.sussex.ac.uk/broadcast/read/1208


Kattefitness for indekatte

2 kommentarer til Kattefitness for indekatte

Mine katte har levet hele deres liv indenfor. Først i min lejlighed på Vesterbro, så i et hus i England, og nu i min lejlighed i Gentofte. I min nuværende lejlighed har de mulighed for at komme ud på min (kattesikrede) altan, og det er første gang at de i større grad har oplevelsen af at være ’udenfor’. Jeg vil dog stadig sige, at mine katte er ’indekatte’, dvs. katte der ikke har mulighed for at komme ud i en have eller i naturen på anden måde – Og jeg er ikke den eneste. Specielt i storbyerne finder man mange katte der ikke har mulighed for at komme ud. Selvom mange indekatte egentlig virker glade og tilfredse i deres dagligdag er det klart, at de ikke har de samme muligheder for daglig mental aktivering og fysisk bevægelse, som katte der har mulighed for at komme ud.

I dette indlæg vil jeg fokusere på det sidste, dvs. hvordan man kan hjælpe sine indekatte til at holde sig fysisk fit. Ejere af katte med adgang til det frie udeliv kan dog godt læse med 😊 – også udekatte kan have glæde af lidt ekstra fitness i dagligdagen.

Hvorfor skal indekatten bevæge sig?

Man kan spørge hvorfor det er nødvendigt at få en indekat til at bevæge sig. Den virker jo ganske tilfreds med at ligge i sofaen og snue det meste af dagen, og tage nogle små gåture til madskål og kattebakke. Og det er til dels også rigtigt, at katten er glad for at hvile og sove; som rovdyr er katten bygget til at hvile meget i løbet af dagen, for så at bruge den opsparede energi under jagt. Det er også rigtigt at gennemsnitskatten vil sove 15 timer om dagen, også den kat der kan komme ud og jage. Men når udekatten går på jagt, så bruger den ikke kun sin krop under selve jagtsekvensen, hvor den fanger og nedlægger byttet. Inden da har den bevæget sig rundt i sit territorium for at lokalisere byttet, den har kravlet over og under ting, måske hoppet op og ned ad ting, gået oprejst og sneget sig afsted, har måske også løbet et par gange efter noget der lignede et bytte, og har i det hele taget fået brugt alle sine muskler, og hermed holdt dem ved lige.

I gennemsnit vil en udekat bruge 6 timer om dagen på at patruljere sit territorium og lede efter bytte, og selvom den måske ikke er i bevægelse alle 6 timer, men også bruger tid på at sidde og kigge sig omkring, får den nok bevæget sig en del mere end en indekat. Hvis katten derimod ikke bevæger sig meget, vil den miste muskelmasse, og det kan så føre til problemer senere, f.eks. at den ældre kat vil have sværere ved at kompensere for gigt eller generelt holde balancen. 

Desuden er der en risiko for at indekatten bliver overvægtig. Langt de fleste indekatte har masser af mad – de fleste har en madskål stående tilgængelig døgnet rundt med tørfoder. Det er dog ikke alle katte der kan regulere deres energiindtag så det passer med, hvor meget energi de rent faktisk har brug for. Derfor ser man en stigende andel af specielt indekatte være lidt for meget på den buttede side, hvilket jo ikke er sundt for hverken organer eller bevægeapparat. 

Så alt i alt er det vigtigt at opmuntre sin indekat til at bevæge sig mere, og jeg vil herunder fortælle om hvordan jeg prøver at holde mine katte ’fit for fight’.

Indret miljøet

Man kan indrette selv en lille lejlighed på en sådan måde, at katten bliver ’tvunget’ til at bevæge sig, både i vandret og lodret retning. Hos mig har jeg for det første et gulv-til-loft klatretræ i stuen, med diverse hylder og huler. Træet opmuntrer mine katte til at strække sig (også godt for kroppen) når de hvæsser kløer, og til at klatre og springe. Ud for mit kradsetræ har jeg desuden en hylde oppe under loftet, hvorfra en kat kan springe til fra kradsetræet. Her har jeg både en foderautomat og en hyggelig seng, så jeg yderligere opmuntrer til at springe frem og tilbage. 

Du kan indrette dit hjem, så katten bliver ’tvunget’ til at bevæge sig, både i vandret og lodret retning, f.eks. ved hjælp af et kradsetræ og hylder oppe under loftet.

I mit soveværelse har jeg indrettet et helt sæt af hylder oppe under loftet og ’trapper’ op til dem. Hylderne er lavet af almindelige hylder fra Ikea, skåret i mindre stykker til trapperne, og i fuld længde oppe under loftet. Alle hylder er beklædt med tæpperester så kattene ikke glider på dem. Kattene kan komme op på dem via en kommode i den ene side af værelset og via et kradsetræ i den anden side.

Du kan bruge almindelige hylder fra Ikea beklædt med tæpperester, til at lave kattehylder dine katte kan springe imellem.

Via hylderne og kradsetræet kan kattene komme videre over på toppen af mit klædeskab, som jeg igen har gjort til et hyggeligt sted med et stort transportbur, dækket med et tæppe og en kattehule. Generelt er meningen med hele dette arrangement, at give mine katte mulighed for at hoppe op og ned, ’gå på trapper’ og få bevæget sig på denne måde.

Du kan skabe hyggelige steder i højden, hvor din kat kan slappe af og gemme sig, f.eks. en kattehule ovenpå dit klædeskab.

Desuden laver jeg nogle gange ’forhindringsbane’ i stuen af nogle ’cavaletti’ der står, så kattene skal bevæge sig over dem for at komme til altandøren. Det er måske ikke så kønt, men for mig er det vigtigt, at jeg ved mine katte får bevæget kroppen dagligt, også uden for de tidspunkter hvor jeg direkte tilskynder dem til det.

Min ’forhindringsbane’ i stuen, lavet af nogle ’cavaletti’ der er sat op, så kattene skal bevæge sig over dem for at komme til altandøren

Workout

Ud over kradsetræer og hylder der naturligt opmuntrer mine katte til at bruge kroppen, så laver jeg også ’workout’ med dem morgen og aften. Her sætter jeg en forhindringsbane op af en kattetunnel og et vandret kradsemøbel, og så bruger jeg noget af deres mad som ’bytte’ de skal løbe efter. Dvs. jeg kaster deres mad rundt i lejligheden, så de løber efter det og i farten springer hen over de forhindringer jeg har sat op. Det gør jeg om morgenen når jeg lige er stået op og de er sultne, og igen om aftenen inden jeg selv laver mad. Og jeg kan få kattene til at løbe efter maden fordi de ikke har mad stående fremme hele tiden, men omvendt får deres mad serveret i 6 små måltider hen over dagen. Så de er klar og sultne når det er tid til workout. Min kat Rylle har lidt ondt i ryggen og er ikke altid lige glad for at skulle hoppe for meget over forhindringer, så med hende laver jeg lidt ekstra ’cavaletti-arbejde’, hvor jeg får hende til at gå frem og tilbage over cavalettierne vist på billedet herover. 

Leg

Endelig opmuntrer jeg også mine katte til leg så meget jeg kan. Hvis man har yngre katte, vil de helt naturligt lege en masse og bruge deres kroppe på den måde – men lidt ældre katte som mine, skal måske lige sættes i gang og opmuntres, f.eks. med fiskestangslegetøj. 

Udekatte kan også være med på fitness bølgen

Dette blogindlæg har mest henvendt sig til ejere af indekatte, men dermed ikke sagt, at man ikke også kan lave de samme fitness tiltag til sin udekat. Den vil også værdsætte hylder og kradsetræer indenfor og sikkert også en sjov ’fang maden’ leg, der generelt er en hyggelig og sjov ting at lave med en kat. Specielt den lidt ældre og lidt mere tilbagelænede udekat, vil også have glæde af lidt ekstra fitness i dagligdagen.


Kattetræningsskole 1 – Kan katte trænes?

Skriv en kommentar til Kattetræningsskole 1 – Kan katte trænes?

Det korte svar på spørgsmålet om katte overhovedet kan trænes er ’Ja – det kan de’. Det lidt længere svar på hvorfor katte, ligesom hunde og alle andre dyr, kan trænes, gives i dette blogindlæg. Derudover vil jeg fortælle om hvordan man kan introducere sin kat til at blive trænet, og hvordan man kan lære den en simpel men sjov øvelse, nemlig at give en high-5. Ideen med dette blogindlæg er at det skal være det første i en række ’Kattetræningsskole’ indlæg.

Jo, katte kan trænes! Ubevidst gør du det sikkert allerede. Se hvordan du kommer i gang med at træne din kat, og f.eks. lærer den at give dig en high-5.

Jamen – katte kan da ikke trænes?

Idet katten jo ’er sin egen’ og ofte anses som værende mindre afhængig af sine mennesker end hunden, var det indtil for 5-10 år siden den gængse opfattelse, at katte ikke kunne trænes, dvs. at man f.eks. ikke kunne lære dem at komme når man kalder, at ’gå hen i kurven’, eller andre ting der falder helt naturligt når man taler om hundetræning. En opfattelse mange stadig har i dag. Derfor er det jo også lidt interessant, at mange katteejere, når de vil have katten til at komme, går ud og rasler med madskålen, eller – hvis katten er i huset – simpelthen åbner køleskabet. Det viser jo, at mange faktisk har et velfungerende indkalds signal, nemlig raslen med madskålen eller klapren med køleskabsdøren. På samme måde har mange også lært deres kat andre ting uden at vide det, f.eks. at miave for at få opmærksomhed, eller at vade rundt på dynen tidligt om morgenen for at få mad.

Grunden til, at man indtil for relativt få år siden ikke mente at katte kunne trænes var, at man traditionelt brugte trænings metoder baseret på korrektioner når man trænede andre kæledyr, f.eks. hunde. Og hvor en hund, der er et mere socialt dyr end katten, vil blive ved sin ejer, selv når den bliver korrigeret eller straffet, er det noget den mindre sociale kat ofte ikke vil. Hvis man prøver at korrigere noget katten gør, vil den simpelthen rejse sig og gå sin vej. Som sådan er der en halv sandhed i myten om, at katte ikke kan trænes – det er sandt at de sjældent kan trænes med korrektions baseret træning.

Jo – katte kan trænes!

Heldigvis for vores kæledyr er der i de sidste 10-20 år kommet et stigende fokus på at træne dem med såkaldte ’positive’ metoder. Dvs. i stedet for at korrigere dyret når det gør noget forkert, belønner man dyret når det gør det man gerne vil have det til. Et eksempel kan være at man belønner sin kat for at sidde i en vindueskarm i køkkenet, i stedet for at blive ved med at skubbe den ned af køkkenbordet. Positive træningsmetoder er i meget lang tid blevet brugt at professionelle dyretrænere, til træning af f.eks. delfiner og sæler; det er jo ret svært at korrigere en delfin der er langt væk i bassinet, hvis den ikke gør det man gerne vil have. Efterhånden er metoderne så ’diffunderet’ over i træningen af hygge/kæledyr, specielt fordi det har været tydeligt, at de dyr der trænes med belønning i stedet for korrigering, virker gladere og mere trygge og også tør prøve flere ting under træningen. Og dermed begyndte der også at komme fokus på at træne katte – idet de også meget gerne vil ’arbejde’ for en belønning!

Da jeg startede min uddannelse som adfærdskonsulent for 12 år siden, var der allerede et par bøger på markedet om positiv træning af katte, inkl. den danske bog ’Træn din kat’ af Majken Lysholm Sten. Denne er en super god bog, der desværre er udsolgt fra forlaget, men stadig kan lånes på biblioteket. I dag er der mange flere bøger på markedet om kattetræning, f.eks. ’The Trainable Cat’ af de anerkendte katteforskere John Bradshaw og Sarah Ellis.

Så jo – katte kan bestemt trænes!

Jeg træner mine katte dagligt, både i små ’lydighedsøvelser’, såsom sit og dæk, high-5 og lignende. Og i praktiske øvelser som at gå i transportkassen, og blive håndteret. En ting jeg er rigtigt stolt af, er at jeg har træet min kat Rylle i at få indsprøjtninger frivilligt, idet hun i en periode fik en indsprøjtning en gang om måneden for at hjælpe på hendes gigt (selve indsprøjtningen sker fra ca. 1.37 minutter inde i videoen og frem):

Træning af min kat Rylle i at få gigtindsprøjtninger.

Katteskole første lektion: Lær din kat at blive trænet

Jeg synes det er nemmere at lære træning, ved at se hvordan man kan gøre det fremfor at læse om det. Jeg har derfor lavet en lille video, om hvordan du kan introducere din kat til træning. Videoen kan du se herunder:

Sådan introducerer du din kat til træning.

Katteskole anden lektion: Lær din kat en high-5:

På den følgende video viser jeg hvordan du kan lære din kat at give en high-5. Det er vigtigt at du og din kat først har grundelementerne fra første lektion ovenover på plads, dvs. at I har fundet en godbid katten gerne vil arbejde for og at katten forstår hvad ’dygtig’ og / eller lyden af en klikker betyder.

Lær din kat at give dig en high-5.

God fornøjelse med træningen

Jeg håber dette blogindlæg har givet dig mod på at træne din kat. I fremtidige Katteskole blogindlæg vil jeg gå videre med øvelser du kan lære din kat, både sjove og praktiske.


Sover din kat igennem?

Skriv en kommentar til Sover din kat igennem?

Du kender det måske? Klokken er 5 om morgenen og du skal helst nå mindst en times søvn mere inden dagen skydes i gang. Men din kat mener at NU er det morgen, og NU står vi op! Og vil ikke give dig fred.

Metoderne til at få gang i dagen, og dig, kan spænde fra at katten ’bare’ miaver vedholdende, hen over at katten vader rundt på dynen og naturligvis lige får trådt på dine allermest ømme punkter, til at katten direkte angriber alt der stikker ud fra under dynen, fingre, arme, ben og tæer, og i værste fald dit ansigt. 

Du har prøvet både at ignorere katten, tage den op til dig i sengen til en kæletur, lukke den ud, give den mad, og hvad man ellers kan finde på. Men intet virker og du er efterhånden ret frustreret og irriteret på katten af bar søvnmangel. Men problemet kan faktisk løses!

Herunder vil jeg først gennemgå hvorfor katte ofte er natte-aktive, og dernæst vil jeg give råd til hvordan du kan lære din kat at sove igennem om natten.

Kat ligger i sengen og sover

Katten er et natdyr

Fra naturens side er katten et natdyr, dvs. mest aktiv om natten, i skumringen og i det tidlige morgengry. Dette skyldes at kattens naturlige byttedyr, f.eks. mus og rotter, er natdyr. Katte er derfor specielt udviklet til at kunne jage om natten. F.eks. kan kattens øjne opfange selv det mindste lys i mørke, hvilke har givet anledning til at vi siger at ’katte kan se i mørket’. Katten har også en super sensitiv høresans og kan høre selv den mindste puslen i græsset fra en mus. Begge ting noget der gør katten til en top-tunet natte-jæger.

Derfor er det egentlig ikke underligt at mange katte enten er aktive det meste af natten eller vågner op før deres mennesker og mener at nu skal der altså ske noget.

Selv mætte katte kan være nataktive

Man kan så undre sig over hvorfor en kat, der får nok mad af sine ejere, stadig mener det er nødvendigt at være aktiv hele natten, eller i hvert fald (alt for) tidligt om morgenen – Og samtidig mener at hele resten af husstanden skal deltage. Men for det første ligger den naturlige tendens til at være nataktiv stadig rigtigt dybt i langt de fleste katte. For det andet har mange af de katte der bliver ved med at vække deres ejere, fundet ud af at det kan betale sig! Dvs. ejerne er desværre kommet til at belønne kattenes natte-aktivitet uden at vide det.

Kat ligger vågen i sengen om natten

Hvorfor bliver katten ved med at vække sin ejer?

Idet katten er et natdyr er det helt naturligt, at den allerede som killing og ung kat begynder at være meget aktiv om natten og tidligt om morgenen. Her kan ejeren komme til at belønne aktiviteten uden at ville det, så katten fortsætter med at være natte-aktiv når den er blevet voksen. Hvis ejeren f.eks. er stået op og har lukket den unge kat ud, eller har fyldt lidt ekstra mad i madskålen ’for at få fred’, så har katten jo lært, at det i den grad kan betale sig at hoppe rundt på dynen og miave klokken 5 om morgenen! Og vil gøre det igen den næste morgen, og den næste… Så længe ejeren bliver ved med at fodre, lukke katten ud, tale til den, kæle med den osv. Selv om alle disse ting faktisk havde til hensigt at katten skulle være stille!

Så hvis man gerne vil ændre kattens natte-aktivitet, så skal man være super forsigtig med hvordan man reagerer når katten begynder med sin ’vækkeurs-adfærd’. Den gode nyhed er at adfærden kan ændres!

Ignorer adfærden – og hold ud!

Langt de fleste katte der vækker deres ejere i løbet af natten har oplevet, at adfærden er blevet belønnet. For at ændre mønstret skal belønningen fjernes, hvilket betyder at lige meget hvad katten finder på skal ejeren ignorere det. Her vil mange sige at ’det har vi prøvet, men min kat holdt ikke op – det blev endda værre ’. Men faktisk er det helt naturligt at kattens natte-aktivitet bliver endnu kraftigere hvis ejeren begynder at ignorere den!

Vi kender det selv, hvis f.eks. en elevator ikke starter når vi trykker på knappen, så vil langt de fleste af os trykke et par gange mere, og hårdere, inden vi giver op og tager trappen. Det er det samme med katten. Det har jo virket at få ejeren til at stå op, så når der pludselig ingenting sker, så vil katten prøve med mere energi at få ejeren op! Så faktisk er det, at adfærden i et stykke tid bliver kraftigere et godt tegn! Det viser at katten har opdaget, at dens aktivitet ikke længere bliver belønnet. Hvis man holder ud og bliver ved med at ignorere katten, så vil adfærden aftage. Men det er vigtigt at holde ud! Brug evt. ørepropper et stykke tid, pak dig godt ind i dynen hvis din kat også angriber dig, eller luk katten ude af soveværelset i en periode. Hvis man konsistent ignorerer katten, så er min erfaring at det maksimalt tager 2 uger for katten at holde op med sit natte-roderi. Tit vil katten også selv begynde at sove mere om natten.

Aktiver katten om dagen

Ud over at ignorere katten om natten, så er det samtidigt vigtigt at sørge for at den er godt aktiveret om dagen, så der er større sandsynlighed for, at den er træt om natten. Derfor skal man sørge for at tilbyde katten leg hver dag, f.eks. med fiskestangs-legetøj. Katte vil helst lege i korte intervaller, så 1-2 minutter et par gange om dagen, og specielt om aftenen, er tit nok. Hvis katten har adgang ud, skal den naturligvis have lov at komme ud et par gange om dagen. Inde-katte kan stadig have glæde af at snuse til alt det spændende udenfor gennem et vindue eller på en altan sikret med net, så katten ikke falder ud/ned. Både inde- og ude-katte kan have glæde af foderaktivering, dvs. at få deres mad i foderaktiverings ting.

Aktivering af kat med en paprulle

Sov godt

Jeg håber rådene givet her kan hjælpe dig, og din kat, med at få en god nattesøvn. Sov godt 😊


Undgå at din kat bliver en Nedfaldskat

1 kommentar til Undgå at din kat bliver en Nedfaldskat

Det er sommer! Og så dejligt varmt at jeg kan sidde og skrive dette indlæg på min altan med altandøren åben så Rylle og Elvis, mine katte, kan gå ind og ud.

Fuglene kvidrer og flyver rundt og et skadepar er travlt optaget af at bygge rede i et træ lige neden for mine vinduer i andelsforeningens fælles have. Kattene synes naturligvis det er vildt spændende når skaderne i lav højde flyver lige forbi vinduerne eller hen over altanen. De kan trygt kigge alt det de vil, både fra altanen og fra vinduerne, uden at jeg er bange for at de tager en flyvetur efter skaderne, da jeg har kattesikret både vinduer og altan.

Det har jeg gjort for at undgå at mine katte ender i statistikken over såkaldte ’nedfaldskatte’. Her vil jeg fortælle lidt mere om nedfaldskatte, og om hvordan man kan forebygge at ens egen kat ender som nedfaldskat.

Kat ligger på altan i etagebyggeri

Nedfaldskatte

Nedfaldskatte er, som navnet siger, katte der er faldet ned fra åbne vinduer og fra altaner. Dette sker oftest for katte der bor i lejligheder, men en kat kan også falde ud ad et åbent vindue på anden sal i et hus. Frekvensen af nedfaldskatte stiger om foråret og hen over sommeren, når vi begynder at lade vinduer og altandøre stå åbne. 

Selvom katte instinktivt vender i luften og langt oftest lander på benene, så kan de stadig komme alvorligt til skade ved sådan et fald, simpelthen fordi kattens krop ikke er bygget til at tage stødet fra et fald fra stor højde. Derfor ser man også, at jo højere katten falder fra, jo større er de skader den kan få.

Typiske skader er brækkede tænder og brækkede knogler i ansigt, ben, bryst, og bækken. Der kan også opstå skader i blødvævet, såsom punkterede lunger, sprængt blære og indre blødninger. I yderste tilfælde kan katten blive så alvorligt skadet at den ikke kan reddes.

”Min kat ved godt den ikke skal springe ud”

Jeg har ofte hørt fra ejere af lejlighedskatte, at deres kat godt ved den ikke skal springe ud ad åbne vinduer eller ned fra altanen. Jeg har desværre også hørt meget triste historier fra selvsamme ejere om katte der alligevel faldt ud, og kom alvorligt til skade, nogle gange så slemt at de måtte aflives hos dyrlægen.

Det har ikke kun været unge uerfarne katte der er faldet ud; Jeg har også hørt om ældre katte, der i flere år fint har navigeret vindueskarme med vinduerne på vid gab, og så pludselig er faldet ud. Efter min mening må man aldrig stole på, at ens kat kan navigere åbne vinduer og altaner uden kattesikring. En dag flyver der en sommerfugl forbi og katten springer efter den, eller katten bliver forskrækket over en høj lyd og mister fodfæstet.   

Kattesikrede vinduer

Vinduer kan kattesikres på flere måder. For det første kan man udstyre sine vinduer med børnesikringer. På billedet herunder kan man se hvordan jeg, dengang jeg havde dannebrogsvinduer, brugte børnesikringer. Det sikrede at jeg altid kunne åbne et vindue på klem, uden at være bange for at mine katte faldt ud. Når man bruger børnesikringer, skal man sikre sig at de kun er åbnet så meget, at katten ikke kan få hovedet igennem; hvis hovedet kan komme igennem, kan resten af kroppen også.

To katte sidder og kigger ud af vindue der er let åbent med børnesikring

Børnesikringer giver dog kun mulighed for at have vinduerne stående på klem. For at kunne åbne dem helt kan man bruge netrammer. Det har jeg altid haft til hvert vinduesfag hvor jeg nu engang har boet. Mine første netrammer lavede jeg selv, hvilket jeg var ret stolt af! – selvom de måske ikke var superprofessionelt lavet. En af mine hjemmelavede rammer kan ses her:

Kat sidder i vindueskarm med åbent vindue og gitter for vindue

I dag er jeg udstyret med en fingernem kæreste der har lavet de flotteste, og meget sikre, rammer til mine vinduer. Et eksempel ses herunder, og hvis du har mod på at kaste dig ud i lidt DIY, findes detaljeret beskrivelse fra kæresten i næste afsnit. Disse rammer er så sikre, at jeg lader vinduerne stå åbne når jeg ikke er hjemme på varme sommerdage.

Åbent vindue med gitter for

DIY – Sådan laver du en netramme

Net foran dør og vinduer

Kattesikrede altaner

Hvis man er så heldig at have en altan, så er det også en god ide at kattesikre den, så man frit kan gå ind og ud om sommeren. Derudover kan man hygge sig på altanen sammen med katten, der i høj grad vil værdsætte ’udelivet’. Jeg har set mange forskellige løsninger til at kattesikre altaner, fra at have løbegårde ude på altanen. til at indhylle altanen i forskellige typer net. Optimalt set bør både siderne og toppen af altanen sikres, så katten ikke kan kravle op af nettet og falde ud eller simpelthen hoppe ud over nettet – Man skal huske at katte kan hoppe mange gange sin egen højde. Hvis man gerne vil have ideer til at kattesikre sin altan, kan man f.eks. google ’Kattesikring af altan’ – så dukker der masser af inspirerende billeder op. 

Selv bruger jeg kattenet (der er forstærket så kattene ikke kan bide sig igennem det), i kombination med stænger specielt udviklet til at fæstne nettet til altansider. Jeg bor på øverste etage og har desværre endnu ikke fundet en måde at sikre altanen ovenfra, men håber den fingernemme kæreste måske kan finde på noget, når han engang bliver lukket ud af England hvor han pt. er Corona-fanget.

Katenet sat op på altan

Derfor lader jeg aldrig mine katte være alene på altanen. Det forhindrer os dog ikke i at have mange hyggelige timer derude sammen, og mine katte nyder i den grad den friske luft, solen og planterne derude.

Kat sover på altan der er kattesikret med kattenet

Hvis uheldet er ude

Hvis uheldet er ude og din kat falder ud ad et vindue eller fra en altan, kan det blive en dyr omgang hos dyrlægen. Mange af de skader en kat kan pådrage sig, kan kræve omfattende akut behandling, måske endda med operation og indlæggelse oveni. Katten skal måske også have medicin et stykke tid, og derudover kommer der med stor sandsynlighed et eller flere opfølgende besøg hos dyrlægen. Det kan blive en voldsom belastning økonomisk, og ligesom ved mange andre former for akutte skader hos katten, vil en sygeforsikring til katten kunne hjælpe et langt stykke af vejen. Agrias katteforsikring dækker blandt andet hvis katten har været ude for en ulykke, f.eks. hvis den er faldet ud ad et vindue.

Selv ville jeg aldrig være uden sygeforsikring til mine katte – det har flere gange hjulpet mig når mine katte har været akut syge.

Glædelig sommer

Jeg håber dette indlæg har givet inspiration til passende kattesikring af vinduer og altaner, så du og dine katte kan få en skøn sommer med masser af frisk luft også på de varmeste dage. Elvis og Rylle glæder sig i hvert fald!

To katte ligger og hygger sig på altanen

Ud og se til sommer – med eller uden din kat?

Skriv en kommentar til Ud og se til sommer – med eller uden din kat?

Danmark lukker langsomt mere og mere op og mange af os overvejer nok om der ikke kan være mulighed for en lille sommerferietur. Selv overvejer jeg en tur til Bornholm, eller det Sydfynske øhav, og måske – hvis jeg er rigtig heldig og der åbnes meget mere op – en tur til mit hus i England. Og så melder spørgsmålet sig jo, om hvad der skal ske med vores katte i ferien. Skal de blive hjemme, skal de i kattepension, eller skal de måske endda med på ferie? Valget kommer både an på vores kats personlighed, og på hvad vi selv har det bedst og tryggest med.

Foto: Mona Westphal Sørensen

Skal katten med på ferie?

Hvis man tager på ferie i Danmark, og specielt hvis man lejer et sommerhus, er det en mulighed at tage katten med. Inden man tager den beslutning og begynder at lede efter et sommerhus, hvor husdyr er tilladt, skal man dog kigge på sin kat og virkelig overveje, hvor glad den vil være for at komme med!

Katte er knyttet stærkt til deres territorium, og har ofte svært ved at omstille sig til nye steder, specielt hvis de har boet det samme sted hele deres liv. Mange katte vil blive stressede over at være i sommerhuset, hvilket jo også vil stresse ejerne. Og selv katte der kan komme ud hjemme, bør ikke lukkes ud et helt nyt sted, da de så kan blive forvirrede og løbe væk eller endda prøve at finde hjem igen. Hvilket betyder at man hele tiden skal holde øje med om døre og vinduer er lukket i sommerhuset, hvilket jo ikke er særligt sommerligt. 

Hvis man omvendt har en eventyrlysten kat, der fra killing er blevet vænnet til at være med forskellige steder, og som måske også har lært at gå i sele, så er det mere oplagt at tage katten med. Man vil være tryg ved, at man ved ens kat har det godt i ferien, da man jo er sammen med den, og man kan gå ture sammen. I dag er der en hel ’adventure cat’ bølge, hvor ejere vænner deres katte til at være ude og med på tur (prøv at google ’adventure cats’) – hvilket jeg synes er en super spændende udvikling.

Foto: Caroline Crevier-Chabot

Skal katten blive hjemme?

Hvis man modsat at have en ’adventure cat’ har en ’hjemme-kat’, dvs. en kat der har det allerbedst i sine egne stuer og have, så skal man overveje at lade katten blive passet hjemme i ferien. Det gør jeg selv med mine nuværende katte, da de begge stresser voldsomt op af at komme i pension. Jeg tror godt jeg ville kunne tage dem med i et sommerhus, men jeg tror ikke de ville synes det var særligt sjovt. Og jeg har heller ikke lyst til hele tiden at være nervøs for om de slipper ud.

Foto: Anna Agnete Westphal

Hvis man beslutter at kattene skal blive hjemme i ferien, skal man sørge for at der kommer nogen og fodrer, renser bakker, og meget gerne nusser lidt med kattene, mindst en gang i døgnet. Dyreværnsloven siger at ’enhver der holder dyr, skal sørge for at dyret tilses mindst en gang om dagen’ (Dyreværnsloven §3 Stk. 3). Hvis man er heldig, har man en ven eller et familiemedlem der gerne vil tage forbi en gang om dagen (måske specielt hvis man fylder køleskabet med kølige drikke og lidt snacks), og ellers findes der efterhånden en del der udbyder ’pasning af kat i eget hjem’. Jeg bruger selv den sidste løsning og har gennem mange år haft den samme professionelle ’cat sitter’ som mine katte kender og er trygge ved. Fordelen er, at kattene bliver i deres egne kendte omgivelser, og at man har trygheden ved at vide, at de bliver checket en gang om dagen. Jeg har desuden et kamera sat op så jeg selv kan holde øje med dem, og hvis jeg observerer noget der ikke virker rigtigt, kan min kattepasser hurtigt være fremme.

Ulempen er naturligvis at ens katte nok keder sig lidt mere når man ikke er hjemme, men idet det normalt ikke er lange perioder de skal være alene på denne måde, tænker jeg ikke det er for slemt. 

Hvis man vælger en professionel kattepasser, er det en god ide a booke i god tid, da de tit bliver booket op tidligt på foråret for hele sommerferien.

Skal katten i pension?

Mine forrige katte var altid i pension når jeg var væk hjemmefra. De var mere rolige end mine nuværende katte og virkede som om de tog det i stiv pote at være afsted. Jeg brugte altid den samme pension, hvilket også i det lange løb gjorde det trygt for dem. Fordelen ved en pension er, at kattene er under opsyn flere gange om dagen, dvs. at det hurtigt vil blive opdaget hvis de fejler noget. Ulempen er naturligvis, hvis kattene stresser op ved at være i pensionen – Så bliver det ikke en rar ferie for dem. Igen er det her man som katteejer må vurdere om ens kat vil være ’cool’ med at komme på ’feriekoloni’ i en pension eller hellere vil blive hjemme.

Foto: Cathrine Cocks

Hvis man vælger at ens katte skal i pension bør man, før man sender dem afsted, selv have besøgt pensionen og vurderet om ens katte vil føle sig godt tilpas der. Der bør være roligt og rent, og burene bør være adskilt af ugennemsigtige vaskbare barrierer, både for at mindste risikoen for spredning af sygdom, og for at sikre at kattene i bure ved siden af hinanden ikke kan se hinanden. Hvis der er bure over for hinanden, skal kattene have mulighed for også at gå hen et sted hvor de ikke kan se kattene overfor. Burene skal i det hele taget give mulighed for at kattene kan gemme sig (i et kattehus eller hule) og for at kattene kan komme i højden (dvs. der bør være hylder eller et klatretræ), da katte godt kan lide at se ting lidt fra oven. Der skal være plads til at kattebakken ikke står lige ved siden af mad og vand. Endelig bør ejeren af pensionen være påpasselig med at se vaccinations beviser, og villig til at give katten ’dens egen mad’, f.eks. hvis katten får specialfoder. Desuden er det jo en stor bonus hvis der er en løbegård, specielt for katte der er vant til at komme ud.

Foto: Cathrine Cocks

Hvis man er usikker på om ens kat kan lide pensionen, er det en god ide at lave en ’test-kørsel’ i god tid inden selve ferien, dvs. lade katten overnatte i pensionen en enkelt nat, og se hvordan den tager det.

Ligesom for professionelle kattepassere bør pensioner også bookes i god tid, da de gode pensioner tit bliver booket helt op tidligt på året.

God kattevenlig sommerferie!

Jeg håber jeg har givet inspiration til en god kattevenlig sommerferie, hvor du med god samvittighed smækker benene op hvor du end er taget hen uden at skulle bekymre dig om din kat. Der er ikke noget ’rigtigt’ eller ’forkert’ valg af hvor din kat skal være når du er på ferie. Så længe du vælger med netop din kats personlighed og behov som udgangspunkt, så er dit valg det rigtige og din kat vil også have en super dejlig sommerferie!

Foto: Lene Nyvang Petersen


Også mætte katte jager!

Skriv en kommentar til Også mætte katte jager!

Selvom sneen lige nu fyger uden for mit vindue, selv her i April, nærmer foråret sig med raske skridt. Dette betyder at mange ude-katte vil begynde at være mere aktive udendørs, i stedet for at ligge og snue i en varm stol foran et varmeapparat. Det betyder så også at kattenes jagt-aktiviteter stiger. Dette opdager ejerne ved at kattene begynder at bringe små forårsgaver hjem i form af mus, og måske endda småfugle, i mere eller mindre levende stand. Det er vi ikke alle lige vilde med, og mange katteejere så gerne at deres katte jagede mindre, samtidig med at de ikke har lyst til at forhindre deres kat i at komme ud – Det kan være svært at forstå, at en kat med en fyldt madskål hjemme, stadig går på jagt og kommer hjem med byttedyr. 

Her vil jeg for det første fortælle lidt om hvorfor selv den mætte kat jager, og dernæst gennemgå forskellige ting man kan gøre, for at prøve at reducere kattens jagt-adfærd, uden samtidig at reducere dens ude-tid.

Katten – Det ultimative rovdyr

Alle kattedyr, inklusive den domesticerede kat (dvs. vores kat hjemme i sofaen), er obligatoriske kødædere. Dette betyder at deres diæt skal bestå overvejende af kød, for at de kan få alle de korrekte næringsstoffer og proteiner de har brug for, for at forblive sunde og raske. Et kattedyr der lever alene på en plantebaseret diæt, vil blive sygt og i sidste ende dø, medmindre man sørger for at tilsætte en række aminosyrer og vitaminer. 

Dermed er alle kattedyrs overlevelse baseret på deres evner til at jage, idet de ikke kan ’substituere’ med planter, hvis det en dag ikke lykkes dem at fange bytte. Evolutionen har derfor gjort kattedyr til dybt specialiserede jægere; deres krop og sanser er fintunet til at jage og nedlægge bytte. Dette gælder også for den domesticerede kat; selvom mange katte i dag får mad af deres ejere, så er der også stadig mange katte der lever vildt og derfor har brug for at være gode jægere. Derfor holder evolutionen ’liv i’ de toptunede jagtegenskaber, også hos den domesticerede kat.

Hvorfor jager en mæt kat?

Men selvom katten fra naturens side er den ultimative jæger, kan det virke underligt at ejede katte med en fuld madskål hjemme, stadig jager og kommer hjem med bytte. For at forstå det, skal vi igen kigge på den evolutionære udvikling af katten. De byttedyr en kat nedlægger er normalt en del mindre end katten selv (f.eks. mus). Det betyder at for at overleve og være mætte, har katte gennem tiderne skulle nedlægge og spise mange byttedyr i løbet af en dag. Og det er jo ikke sikkert at enhver jagt er endt med at katten rent faktisk har nedlagt byttet. Dermed har katte udviklet sig til at være opportunistiske jægere; de vil gå på jagt nærmest hver gang chancen byder sig, også selvom de lige har spist. Derfor kan man også se huskatten forlade sin fyldte madskål og gå direkte ud og fange en mus!

Kan man reducere kattens lyst til at gå på jagt?

Som sådan kan katten fra naturens side nærmest ikke lade være med at jage, også selvom den har et varmt og trygt hjem og masser af mad. Nogle ejere vil dog gerne have at deres kat havde mindre lyst til at jage, måske specielt hvis jagten går ud over havens fugle. Samtidig vil man jo helst ikke forhindre katten i at have det frie udeliv. Der er dog ting man kan gøre, for at prøve at reducere kattens lyst til at gå på jagt.

  • Giv katten flere små måltider i løbet af dagen: En kat der lever vildt og er afhængig af jagt, vil typisk spise 7-20 små måltider i løbet af et døgn. Derfor kan man med fordel give sin kat flere små måltider hen over dagen, eller lade en madskål stående fremme med mad, hvis overvægt ikke er et problem for katten. Alternativt kan man bruge en foderautomat der kan indstilles til at udløse mad til katten flere gange om dagen.
  • Tal om foderets sammensætning med dyrlægen: Forskning har vist at hvis katte får et foder der er rigt på kød-protein, så kan dette reducere deres tendens til at jage. Derfor kan det være en ide at finde et foder der er rigt på kød-protein, eller supplere kattens nuværende foder med med f.eks. vådfoder rigt på kød. Husk dog altid at tale med kattens dyrlæge inden kattens foder ændres eller suppleres.
  • Leg med din kat: Det samme studie der har peget på at et foder rigt på kødprotein kan nedsætte kattens jagt-lyst, har også vist, at hvis ejerne leger dagligt med katten i 5-10 minutter, så kan den mængde byttedyr katten bringer hjem reduceres med op til 25%. Samtidig er det jo super-hyggeligt at lege med katten, så det er en ren win-win situation for både kat og ejer, at man begynder at lege mere med sin kat!

Vil katten helt holde op med at jage?

Jeg tror ikke at man helt kan forhindre en kat, der jævnligt bringer bytte hjem, i at jage. Man kan højst nedsætte frekvensen, og så glæde sig over at fuglene måske i højere grad tør komme i haven igen. Samtidig synes jeg også man skal være beæret over at katten, der faktisk er meget tæt på stadig at være et vildt dyr, trods alt har lyst til at bo sammen med os. Ved at bringe os ’gaver’ i form af bytte, viser den endda at vi er en del af dens familie.